Buurtdorpjes

Het dichtstbijzijnde dorp is São Luís (5 km) met een warme bakker, twee kleine supermarkten en een ambachtelijke slager met vlees uit de regio. Er zijn verschillende cafés voor koffie met Portugees gebak en een paar restaurants voor een eenvoudig dagmenu. Bovendien vijf dagen per week een kleine verse vismarkt waar de dagelijkse vangst, natuurlijk ook sardientjes, verkocht wordt.

Cercal (15 km) heeft een grotere supermarkt én pasteleria Baú Doce met overheerlijke zoetigheden! Odemira (24 km) is de grootste plaats in de buurt waar de rivier de Mira doorheen stroomt. Een gezellig stadje waar je kunt eten en drinken voor een kleine prijs.

Volgens een vast ritme zijn er markten en feesten in de omringende dorpen. De markt is van oudsher een ontmoetingsplaats waar onder meer kleding, kaas, groente, zaaigoed, en stokvis (bacalhau) verkocht wordt.


De kust

De kust is slechts een half uurtje rijden vanaf Monte Valindo. Door het Alentejaanse heuvellandschap naar Vila Nova de Milfontes, de dichtstbijzijnde badplaats. Hier mondt ook de getijdenrivier de Rio Mira uit in de oceaan, langs welke oevers je met je kinderen rustig kunt zwemmen.

De schoonheid van de ongerepte beschermde Atlantische Westkust, het Natuurpark Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, is adembenemend. Het visserspad van de wandelroute Rota Vincentina is een begrip. Hoog over de prachtige begroeide kliffen loop je langs de oceaan over het oude pad dat de verschillende kustdorpen verbindt.

De badplaats Zambujeira is gelegen aan een prachtige baai en de grootste vissershaven in de buurt vind je in Sines. Dit is ook de plaats waar het jaarlijks Festival Musica Mundial plaatsvindt. Met een kleine boot vaar je naar het eiland 'Ilha do Pessegueiro'. Er is een schat aan oude Romeinse opgravingen te bezichtigen; het eiland ligt voor de authentieke vissersplaats Porto Covo.


Het binnenland

De landweg naar Monte Valindo slingert 2,5 kilometer door een landschap met heerlijke vergezichten. De boer en boerin, Fernanda en Carlos, hoeden er een kudde schapen, geiten en koeien. En de Alentejaanse varkentjes, de Porco Preto's, niet te vergeten.

Direct vanuit Casa do Vinho maak je prachtige wandelingen in de omgeving. Het historische pad van de Rota Vincentina loopt behalve langs de kust, ook door dit unieke bosrijke beschermde heuvellandschap met oeroude kurkeiken en wilde begroeiing.

Met een gids of zelf op zoek naar watervalletjes en de diepe ravijnen van Pegas de Pias, of paardrijden, mountainbiken over het eindeloze zandpadennetwerk. Bovendien wordt de Alentejo geroemd om de uitstekende (biologische) olijfoliën en wijnen die er geproduceerd worden. Bezoek de adega's en proef!